Kalmár Pérer - Vállalkozóként
Kalmár Pérer - Rematia

2010-ben az új Előadóművészeti Törvényben rögzített adókedvezményes támogatások igénybevételének közvetítésére létrehoztam egy REMATIA nevű adatbázist, és kb. 30 színház és egyéb előadóművészeti intézmény és társulat részére több százmillió forint elosztásában közreműködtem.

Miért van szükség erre a vállalkozásra?

Ha minden színház mellé az állam bácsi kirendelne egy támogatót, és kötelezné őt minden évben arra, hogy támogatni márpedig kötelező; ránk semmi szükség nem lenne. Azonban ez nincs így…Közel 240 olyan előadóművészeti szervezet van, amelyik támogatás igénybevételére jogosult, és minden szervezet egész évben – persze kisebb-nagyobb intenzitással - ide-oda szaladgál, hogy támogatókat találjon. Azonban a támogatás nem lehet végtelen; ennek mértékére a törvény szigorú szabályozást határozott meg:

Előadóművészeti szervezet csak a saját nettó, ÁFA nélküli jegybevételének maximum 80%-os mértékéig kaphat adókedvezményes támogatást. Magyarán, ha egy színháznak az éves bevétele mondjuk 580 millió forint, s ebből a bérbeadások, a teltházas eladott előadások 80 milliót tesznek ki, marad 500 millió, s annak a nettója 400 millió Ft. A színház tehát maximum 400 millió forint adókedvezményes támogatás igénybevételére jogosult. Ahhoz, hogy ezt pontosan nyilván lehessen tartani… nos, hát ezért van szükség erre a vállalkozásra!